«

»

feb 01

Mat är kultur!

Att mat är kultur är nog de flesta medvetna om numera, även om det inte alltid varit så. Det gäller givetvis all mat, utan undantag (sedan kan man fråga sig om det är bra eller dålig kultur). Här uppe i norra Sverige har vi en tradition om matkultur som skiljer sig en del från den i söder även om det givetvis finns många gemensamma beröringspunkter. Till exempel strömming, som av någon anledning kallas sill nere i söder, och som under många, många hundra år varit en av de viktigaste födorna i stora delar av landet.

Men matkulturen i Sverige är inte enbart positiv. Ett exempel där är julen, där vi äter alldeles för mycket mat, och mat som kanske inte alltid är helt nyttig. Det betyder absolut inte att vi tycker att man bör skippa julbordet – ibland måste man ju unna sig något extra även om det inte är helt nyttigt. Speciellt under den kalla och mörka vintern så kan vi ju gott få njuta av lite extra god mat. Julbordet är ju också ett exempel på svensk matkultur, och om det var gott nog för våra förfäder så är det gott nog åt oss!

I stället vill vi rekommendera någonting som borde kunna bli en del av modern svensk matkultur – detox. Detox innebär att man under en period äter extra nyttig mat, så att kroppen kan rensas och återhämta sig. Nästan lite som en modern variant av fastan, faktiskt, men med tydligare fokus på nyttig mat. Vi vill här rekommendera svenskhalsokost.se och deras artikel i ämnet, som ger mycket och bra information om vad det hela handlar om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>