«

»

jul 11

Kulturella installationer

Det finns gott om kulturella installationer runt om i vårt land och varje installation är mer häpnadsväckande än den andra, på sitt alldeles egna sätt. Det finns också de kulturella uttryck som balanserar väldigt mycket på en etisk knivsegg, och många av dessa installationer har blivit hårt kritiserade av allmänheten när det har kommit till kännedom att det hela har handlat om konst.

Konstfack, detta prestigefyllda utbildningssäte i Stockholm, har varit platsen där dessa mycket annorlunda kulturella idéer har blivit verklighet. Säga vad man vill om representationen, men om man ser till själva utövandet så är det en väldigt viktig samhällstjänst de gör. Det värsta som ett etablerat samhälle och dess ledning vet är att få se den svarta sidan av samhället, den delen som de själva har skapat och inte gör något åt. I det är kulturen livsviktig för att påminna dem om att dessa problem faktiskt finns, att de måste behandlas och lyftas på dagordningen.

Ett tydligt exempel på detta är flickan från konstfack som under en lång tid porträtterade en sinnessjuk människa och allt vad det kan innebära i mänskligt utövande. Hon gjorde detta för att göra samhället medvetet om hur de har ignorerat den svenska psykvården och hur många fler människor det är som råkar illa ut när detta problem inte tas på allvar. Alla har rätt att tycka vad de vill om sättet hon gjorde det på, men frågan är en mycket viktig sådan som måste lyftas upp i samhällsdebatten. Kulturen är helt enkelt en mycket viktigt förmedlare av orättvisor i samhället.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>