Cirkus

cirkusCirkus är något som vi älskar att syssla med på Luleå Cirkus- och Kulturförening. Det är underhållning i all sin enkelhet där det är människor som skapar med sina egna kroppar och imponerar med kunskaper som andra bara kan drömma om. Kultur ska vara lite trolsk och det är inte mycket som får en lika fantasifull inramning som en cirkus, oavsett hur liten eller stor den än må vara. Det är det magiska i varje enskild individ som skapa värdet och känslan och man kan skratta, gråta eller bara bli helt överväldigad.

En cirkus kan bestå av många saker och många gånger finns det också djur med i bilden. Detta är något som vi tar stark ställning ifrån eftersom det aldrig någonsin går att garantera att djuren har det så bra som de faktiskt kan ha det. På samma sätt så ska man inte behöva använda sig av djur för att underhålla eller göra en kulturell gärning. Det ligger på oss att skapa vår egen kultur, utan att den ska behöva vara uttryck av djurens framtvingade kunskaper och egenheter. Det är varje kulturutövande människas ansvar att själv stå för underhållningen och det ska inte behöva ske på bekostnad av ett djur som utanför cirkusen knappast hade betett sig på samma sätt.

Vi är för de mänskliga i cirkusen, där människor visar förmågor som det länge övat in. Det handlar mycket också om talang, att man i princip ska vara född till det man försöker åstadkomma och visa på vilken fantastisk varelse människan faktiskt är. Det spelar faktiskt ingen roll om man är den roligaste av clowner eller vigaste av gymnaster, alla har vi vår egen talang och intresse och utövar vår kultur på olika sätt. Det är fascinerande att se alla dessa förmågor och alla dessa uttryck som får en att häpna över mänskligheten.

Luleå Cirkus- och Kulturförening är en förening som gärna sätter upp dessa föreställningar och pjäser i mindre skala. Det behövs inte mycket mer för att det ska bli underhållande eller värdefullt, det viktigaste är aktörerna som medverkar till helheten och uttrycket i showen. Det kulturellt viktiga finns i minsta lilla rörelse.