«

»

okt 31

Är snus kultur?

Det är stor skillnad över landet vad gäller hur många som snusar. Mer ovanligt i vissa delar av landet och väldigt vanligt i andra. Vad gäller Luleå och Norrbotten i allmänhet så är snusande väldigt vanligt; vi snusar tydligen näst mest i hela Sverige. Undersökningen har visserligen några år på nacken, men vi tror inte att den förändrat sig så värst mycket. Norrbottningar är förmodligen fortfarande bland de mesta snusarna i Sverige.

Är det bra eller dåligt? En mer komplicerad fråga än det kan verka faktiskt, för undersökningar visar också att de län där det snusas mest också röks minst, och rökning är ju definitivt väldigt dåligt. Snusning är då helt klart ett mycket bättre alternativ, där hälsoskadorna är mycket mer begränsade. Dessutom, en snusare utsätter inte omgivningen för giftig andrahandsrök, vilket bara det är ett stort plus.

Snusning som kultur
Snus kan också sägas vara en del av kulturarvet på ett sätt som rökning inte är. Snus är en nästan helt och hållet svensk företeelse (det som kallas snus eller snuff i de flesta andra länder är en mycket annorlunda produkt). Sedan har vi ju talesätt som ”fint som snus” och ”strunt är strunt och snus är snus om än i gyllene dosor”. Nu ska väl också erkännas att Fröding när han skrev dessa rader i dikten Idealism och realism” knappast menade att snus var något bra. Nästföljande rad är trots allt ”och rosor i ett sprucket krus är ändå alltid rosor.”.

Gyllene dosor – trots allt
Men Fröding var ändå någonting på spåren där. Det som är vackert är vackert oavsett hur det paketeras. Att han sedan inte verkade ha mycket till övers för snus är en annan sak, Fröding, son till en Brukspatron, tillhörde ju överklassen eller åtminstone den övre medelklassen och snus är, eller i alla fall har, mer av en arbetarklassprägel. Men att snus inte skulle vara lika fint som till exempel cigarrer är, i vårt tycke, mest nys. På så sätt tycker vi att gyllene snusdosor, eller i alla fall fina snusdosor, är en bra idé. Därför: låt gravera en fin snusdosa till dig själv! Det är både du och snuset värt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML etiketter och attribut: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>